gemeente Steenbergen | Wat betekent de omgevingswet voor mij als ondernemer?

Artikel Wat betekent de omgevingswet voor mij als ondernemer?

De Omgevingswet is de wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen en werken: de leefomgeving. Deze nieuwe wet bundelt en vereenvoudigt 26 regels voor alles wat u buiten ziet, hoort en ruikt. De wet geldt voor alle Nederlandse inwoners, organisaties en bedrijven. De Omgevingswet gaat op 1 januari 2024 in werking.

Wanneer krijg ik te maken met de Omgevingswet?

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in de leefomgeving van de gemeente Steenbergen. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om te verbouwen, wil uitbreiden of een loods wil laten plaatsen naast uw bedrijfspand.

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. De Omgevingswet biedt ruime mogelijkheden om uw mening te geven over een verandering in uw leefomgeving.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Met de komst van de Omgevingswet, treedt ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Per 1 januari voor nieuwbouw, per 1 juli ook voor verbouwing. Dat betekent dat de kwaliteitscontrole van de bouw geen taak meer is van een gemeente. De controle komt in handen van commerciƫle adviesbureaus, oftewel private kwaliteitsborgers. Doel van de wetswijziging is onder meer om de bouw te versnellen.

Meer informatie over de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) bekijken?

U kunt de video's Bouwen onder kwaliteitsborging en Waar moet u als opdrachtgever rekening mee houden bekijken voor meer informatie.

Ik heb nog een vraag

Mochten er nog onduidelijkheden zijn, dan helpen we u natuurlijk graag. Stuur ons een mail naar info@gemeente-steenbergen.nl met het onderwerp Omgevingswet. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

Tekening van man en huis met zonnepanelen