gemeente Steenbergen | Apparaten en gegevens beschermen

Artikel Apparaten en gegevens beschermen

De belangrijkste maatregelen die je moeten nemen voor je online veiligheid:

1. Let goed op!

Goed opletten blijft het belangrijkste. Bekijk de trucs van criminelen bij WhatsApp-fraude, Marktplaats-oplichting en nepmails (phishing).

2. Kies goede antivirussoftware

Een goede virusscanner beschermt je pc tegen malware zoals ransomware (gijzelsoftware) en nepwebsites (phishing).

3. Goed wachtwoordbeheer

Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt daarbij: het is veilig én handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een hoofdwachtwoord. Wijzig altijd de standaardwachtwoorden en gebruik geen voor de hand liggende wachtwoorden (achternaam) of pincodes (bijv. 0000)

4. Gebruik tweefactorauthenticatie

Bij tweefactorauthenticatie gebruik je naast een wachtwoord vaak een extra code of app. Gedoe? Vaak hoef je de extra code maar 1 keer per apparaat, locatie of maand te bevestigen.

5. Update je apparaten

Beveiligingslekken komen regelmatig voor in apparaten en programma's. Ze zijn een toegangspoort voor kwaadaardige software en hackers. Weet wat je moet updaten en doe dit regelmatig. Van besturingssysteem en apps op pc, smartphone en tablet tot je router en slimme apparaten.

6. Maak back-ups

Maak een back-up van je bestanden voor als er toch iets fout gaat. Maak het liefst 2 kopieën van je data. Bewaar 1 daarvan op een andere locatie (of online).
Digitale veiligheid verbeteren helpt vaak voor je online privacy. Vergeet zeker ook niet: cookies verwijderen, VPN-diensten of specifieke privacy-instellingen op je pc, Android, iPhones en iPads.

Meer informatie over oplichtingstrucs en- of het beveiligen van je apparaten vind je op www.consumentenbond.nl/veilig-internetten