gemeente Steenbergen | Nieuwsbrief Economie 10-05-2023

Artikel Nieuwsbrief Economie 10-05-2023

Beste ondernemer,
Langzaamaan laat de lentezon zich steeds meer zien in de gemeente. De terrassen lopen vol, recreanten trekken eropuit en er is volop bedrijvigheid op de bedrijventerreinen. Met deze Nieuwsbrief Economie willen wij u weer op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen in de gemeente Steenbergen.

Hoge Nood Steenbergen

De gemeente Steenbergen staat voor een gastvrije en aantrekkelijke gemeente. Om dit te realiseren is het nodig om voldoende plekken te creëren in de gemeente waar bezoekers gebruik kunnen maken van het toilet. Samen met de app HogeNood willen wij deze locaties in kaart brengen, waarbij u zich als onderneming of horecagelegenheid gratis voor kunt aanmelden.

Het is van belang dat er in de gemeente voldoende toiletten beschikbaar zijn. Meer openbare toiletten maken de omgeving niet alleen aantrekkelijker en gastvrijer voor een langer verblijf, maar het voorkomt ook dat mensen gezondheidsproblemen ontwikkelen of verergeren (door ophouden en minder drinken). Daarnaast kan het tekort aan openbare toiletten mensen ervan weerhouden de deur uit te gaan.

Wilt u uw onderneming of horecagelegenheid gratis aanmelden bij de App Hoge Nood?

Dat kan via het aanmeldformulier op de website van HogeNood: www.hogenood.nl/toilet-toevoegen. Wanneer u zich aanmeldt, vragen wij u bij het vak 'Werk je samen met een gemeente?' de koppelcode rZEE in te vullen. Aanmelden kost hooguit een paar minuten. Na aanmelden ontvangt u van ons een raamsticker om aan te geven dat uw toilet openbaar toegankelijk is.

Ook organiseren wij op woensdag 24 mei een 'plakdag'. Om 14:00 uur op de Markt in Steenbergen zal de wethouder de eerste sticker plakken en uitreiken aan de aanwezige ondernemers die zijn aangesloten. Wij hopen u graag te zien op deze dag.

Wij hopen dat zoveel mogelijk ondernemers hun toilet aanmelden, zodat wij samen de gemeente Steenbergen nog aantrekkelijker kunnen maken voor inwoners en bezoekers.

Doe ook mee aan het NK Tegelwippen!

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat onze gemeente de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Want met het verwijderen van tegels maken we ruimte voor bloemen, planten en bomen. Dit zorgt niet alleen voor meer biodiversiteit, maar ook voor verkoeling op warme dagen en een betere afwatering bij hevige regenval. De gemeente Steenbergen gaat voor goud! De gouden schep welteverstaan, want dat is wat de winnaar van het NK tegelwippen wint. Daarom vragen we jullie hulp. Want alleen samen met jullie kunnen we onze gemeente aanzienlijk vergroenen en kans maken op de winst.

Een leuke teambuilding activiteit met uw medewerkers, een goede daad voor het milieu en aandacht voor uw bedrijf? Doe dan mee en neem contact op via duurzaam@gemeente-steenbergen.nl. We willen graag een aantal goede voorbeelden uitlichten op de kanalen van de gemeente. Want goed voorbeeld doet volgen! De stenen die verwijderd zijn, halen we gratis op met de tegeltaxi. U kunt in de mail laten weten of dit gewenst is.

Startersdag West-Brabant voor startende ondernemers

Op donderdag 25 mei 2023 vindt de Startersdag West-Brabant plaats. Tijdens dit gratis toegankelijk evenement krijgen startende ondernemers kennis en inspiratie aangeboden door landelijke en regionale partners. Kennispartners, zoals de gemeente Steenbergen, StartToGrow en Interpolis delen hun kennis via een informatiemarkt, diverse workshops en kennispitches. De avond is geheel gratis te bezoeken.

De avond bestaat uit een informatiemarkt met landelijke en regionale kennispartners en doorlopende seminars en workshops. Tijdens het programma komt alles aan bod waar je aan moet denken bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf. Denk hierbij aan financiën, marketing, klanten vinden en binden, ondernemersrisico's en bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

Kosteloos aanmelden en meer informatie vindt u op www.startersdagen.com.

Kijk Binnen Bij Bedrijven (Samen in de Regio)

Samen in de Regio organiseert van maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober 2023 de Kijk Binnen Bij Bedrijven-dagen. Diverse bedrijven en organisaties uit West-Brabant openen dan hun deuren voor bezoekers. Organisaties en geïnteresseerden komen op deze dagen met elkaar in contact.

Deelname van bedrijven en (zorg)organisaties betekent veel voor de regio en voor de gemeente Steenbergen. Belangstellenden kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met uw bedrijf. Door mee te doen, geeft u scholieren, studenten, omscholers en werkzoekenden een goed beeld van de mogelijkheden binnen uw bedrijf. Het inspireert en motiveert ze en helpt ze om juiste keuzes te maken.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.kijkbinnenbijbedrijven.nl.

Vouchers Start2Grow

Ondernemers met groeiplannen uit de gemeente Steenbergen kunnen in aanmerking komen voor het StartToGrow Groeiprogramma. In 7 sessies wordt er getracht kracht bij uw ambities te zetten. Deelnemende ondernemers gaan in gesprek met andere ondernemers, volgen trainingen van specialisten en krijgen concreet advies van succesvolle regionale ondernemers. Ondernemers met ambitieuze groeiplannen kunnen in aanmerking komen voor een kortingsvoucher van 1000 euro.

Ook voor ondernemers met een innovatief idee of startende ondernemers is er een ondersteuningsprogramma vanuit StartToGrow. In dit Kickstartprogramma van 6 sessies gaat u samen met erkende ondernemers zorgen voor een vliegende start van je startende onderneming. Ook houdt u zich bezig met het opstellen van een helder bedrijfsplan. Het Kickstartprogramma kost 995 euro exclusief btw. Startende ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een kortingsvoucher van 500 euro.

Mocht u in aanmerking willen komen voor één van beide kortingsvouchers, dan kunt u via email contact opnemen: bedrijven@gemeente-steenbergen.nl.

Vermeld in uw email voor welk programma u een voucher wil aanvragen, alsmede informatie over uw (startende) onderneming. Toekenning van de vouchers geschied op basis van binnenkomst. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van StartToGrow: www.starttogrow.nl.

Ondernemers Platform Steenbergen

Op dit moment zijn een aantal ondernemers uit Kruisland lid van Ondernemersplatform Steenbergen (OPS). Dit aantal zien de leden graag groeien. Daarom doen zij graag via deze nieuwsbrief de oproep aan alle ondernemers uit Kruisland om contact op te nemen met OPS en nader kennis te maken met OPS. Uiteraard geldt voor alle ondernemers van de andere kernen dezelfde boodschap: OPS zou u graag nader willen informeren over haar activiteiten en wat het voor u kan betekenen.

U kunt OPS bereiken via het secretariaat:
Email: secretariaat@opsinfo.nl

Subsidieregeling Doorbraakprojecten Biobased en Circulaire Economie

De provincie Noord-Brabant komt met een subsidieregeling om bestaande mkb-ondernemingen en innovatieve startups te stimuleren en faciliteren toe te werken naar een duurzame, innovatieve en circulaire industrie. De subsidie kan worden aangevraagd voor een doorbaakproject met een ingrijpende impact op de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. 3 mei begint het eerste tijdvak waarin samenwerkingsverbanden met minimaal één MKB-onderneming een aanvraag kunnen indienen. De provincie Noord-Brabant organiseert twee digitale informatiesessies rond deze subsidieregeling.

Meer informatie op: www.toekomstbehendigbrabant.nl.

Subsidieregeling Levendig Brabant

De provincie Noord-Brabant opent vanaf 10 mei 2023 de subsidie Levendig Brabant. Deze subsidieregeling is er voor toekomstbestendige initiatieven die werken aan onze maatschappelijke opgaven door de verbinding te leggen tussen twee of meer sectoren cultuur, erfgoed, sport en vrijetijd. Het gaat om projecten die eraan bijdragen dat er in Brabant voor iedereen iets te beleven is, ook voor doelgroepen die nu minder goed bereikt worden. De indienperiode sluit op 19 juli 2023.

Voor de voorwaarden, indienperiode en hoogte van de subsidie verwijzen we je naar de website van de provincie Noord-Brabant. Deze is te vinden via de volgende link: www.brabant.nl.

Schouw wandel- en fietsnetwerk Welberg en De Heen

De afgelopen weken hebben in de verschillende kernen een schouw van het bestaande wandel- en fietsnetwerk plaatsgevonden. Ook zijn er verschillende ideeën geopperd door de aanwezigen. De laatste twee kernen waar de schouw nog moet plaatsvinden zijn de Welberg en De Heen. Mocht u interesse hebben om samen met ons te kijken naar het bestaande wandel- en fietsnetwerk óf heeft u ideeën voor bijvoorbeeld een nieuw ommetje, dan komen wij graag met u in contact. U kunt uw interesse in de schouw kenbaar maken door een mail te sturen naar: l.vandegoor@gemeente-steenbergen.nl

Overname gemeenschappelijk terras

De gemeente Steenbergen gaat binnenkort starten met de verkoop van het gemeenschappelijk terrasmeubilair dat tijdens de COVID-19 periode op de Markt in Steenbergen heeft gestaan. Het meubilair bestaat uit tafels, stoelen en parasols. Horecaondernemers en paracommerciële instellingen met een terras kunnen aanspraak maken op dit meubilair. Interesse in dit meubilair? Laat het weten door een email te sturen naar e.verstrepen@gemeente-steenbergen.nl.

Wij vragen uw interesse kenbaar te maken voor woensdag 24 mei 2023.

Tot slot

Mocht u vragen hebben over bovenstaande onderwerpen of andere onderwerpen, dan kunt u contact opnemen met één van onze bedrijvencontactfunctionarissen.

Met vriendelijke groet,

Wethouder Gommeren