Artikel Veelgestelde vragen

Wat is precies 'één huishouden', waar vaak naar wordt verwezen?

Onder één huishouden verstaan we: echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen, ouders, grootouders en kinderen, die op één adres wonen. Woongroepen, groepen mensen in tehuizen of studentenhuizen en woonvoorzieningen voor arbeidsmigranten vormen dus niet één huishouden. Voor mensen die hier wonen gelden de algemene regels en houd je 1,5 meter afstand van elkaar, zowel binnen als buiten.

Mag ik met 2 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Dus nee, het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat u zo dicht bij elkaar zit, loopt u een grotere kans om het coronavirus te krijgen of om het te verspreiden. Doet u dit voor uw werk, dan raden we aan om met uw baas te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. U kunt er geen boete voor krijgen.

Mag ik met 3 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?

Het is onverstandig én strafbaar om met drie personen in een auto te zitten als u niet uit hetzelfde gezin komt. U kunt een boete krijgen van 390 euro (of 95 euro voor minderjarige passagiers). Bent u 18 jaar of ouder, dan komt die boete ook als aantekening op uw strafblad.

Mag ik met 3 mensen in de werkbus naar het werk rijden?

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Met drie of meer mensen in een werkbus kun je nooit genoeg afstand houden. Hierdoor loop je een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doe je dit ivm je werk, dan raden we je aan om met je baas te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Je kunt hier een boete voor krijgen. Je werkgever trouwens ook. De boete voor hem is maar  liefst 4350 euro. Ook busjes van een uitzendbureau vol (tuinbouw)personeel zijn niet toegestaan.

Als een uitzendbureau/werkgever vervoer regelt en teveel mensen op te korte afstand van elkaar in een voertuig laat zitten, dan krijgt het uitzendbureau/werkgever een boete van 4350 euro. Zij worden namelijk verantwoordelijk gehouden. De inzittenden krijgen alleen een boete als ze geen ruimte willen maken of het voertuig willen verlaten.

Meer vragen en antwoorden leest u op de website van de Rijksoverheid.